“Ubili su mi oca kad kad je TITO umro”: NAJVEĆA ISPOVIJEST HALIDA MUSLIMOVIĆA – Evo kad mu je bilo najgore

12 Mar 2018
Advertisement

Naš poznati pjevač Halid Muslimović svoju muzičku priču započeo je ranih osamdesetih godina, kad je objavio svoj prvi album, a do danas ih je nanizao čak četrdeset.

Karijeru su mu obilježili brojni hitovi, poput “Oj, jarane, jarane”, “Mene je učilo vrijeme”, “Putuj, putuj, srećo moja”, “Slušaj, majko, moju pjesmu”…

“O godinama karijere nikad nisam razmišljao niti sam ih priželjkivao. Sudbina je čudo, ona nas vodi, a mi, kao, malo manevriramo. Svakako da sam zadovoljan i prezadovoljan kako je sve prošlo, ali bilo bi još i bolje da nije bilo tog rata. Ali, eto… Život je lijep i toj ljepoti malo treba”, rekao je Muslimović.

Možete li se prisjetiti svojih početaka?

“Svaki početak je težak, kad te početke uspješno prevaziđeš, ljudi to smatraju srećom, malo ko to kruniše riječima: “Svaka ti čast.” Uglavnom, bilo je borbeno. Iz jedne čaršijice kao što je Prijedor, uspio sam piesmom da pokorim cijeli Balkan. Ponosan sam na sebe i na svoj rad, na sve one koji su bar malo doprinjeli mojoj kerijeri.

Mnogi vas smatraju jednim od najpopularnijih pkevača bivše Jugoslavije. Jeste li se ikad tako oskećali?

Svkestan sam svoje popularnosti, koja zna da varira, zavino o trenutku. Kažu da sam osamdesetih pa sve do pred sami rat možda bio i prvi prema tiražu i broju koncerata, ali me to nikad nije ponijelo. Davalo mi je krila za bolji rad i za nešto novo, prednjačio sam muzički, stilski sam unosio novine u muziku i ja sam zadovoljan svim tim pomacima.

Postoji li kod vas nostalgija za tim vremenom?

“Nostalgije nikad neće nestati, ona je uvijek u meni. Kad pričam mlađima o dobrim starim vremenima, slušaju s nevjericom. Žao mi je svih dobrih stvari, a bilo ih je napretek i zbog toga ne mogu istjerati nostalgiju iz sebe. Jednostavno, ne mogu. Sigurno je tokom svih tih godina bilo mnogo i lijepih i ružnih stvari.

Dobri dani su bili uspješni estradni počeci, pa razne estradne krune. Uspeh mi je bio kad sam 1984. godine u beogradskoj hali “Pionir” na jednom festivalu pobjedio sa pjesmom “Znam, za sve sam kriv”. Tada sam, sjećam se, došao u Beograd vozom iz malog grada, a na kraju sam proglašen pjevačem godine.

Bilo je mnogo i loših stvari.

“Nažalost! Loš dan mi je bio kad je umro Tito, zatim kad su mi pred sami rat ubili oca. To još nije razriješeno. Teško mi je pao i gubitak majke. Danas mi je posebno teško kad vidim ljude koji hranu traže u kontejneru. Sramota je da smo doživjeli da nekoga obraduje neki bačeni otpad.

Uvijek ste bili miljenik ženske publike. Koliko vam je taj epitet godio, a koliko odmagao?

“Miljenik ženske publike je mač sa dvije oštrice, jer stvara ljubomoru. Bilo je toga, ali srećom, malo. Ipak, na moje koncerte je dolazilo mnogo kako ženske, tako i muške publike. Djevojke i žene su, ipak, dominirale pa eto”.

Je li danas lakše postati pjevač nego kada ste vi počinjali?

“Tada se više bavilo kvalitetom. Danas za pare svako može da propjeva. Ja kažem samo da je red vožnje poremećen. Doduše, ima kvaliteta, ali mi se čini da je u drugom planu”.

Koji je vaš stav prema ovim brojnim rijaliti emisijama, u kojima uglavnom dobivamo neke instant-zvijezde?

“Rijaliti emisije nastaju, jer su potrebne masi koja se nalazi u ekonomskom i političkom vakuumu. Svi moraju da znaju da na ovaj način i u ovakvoj sredini ne nastaju zvijezde. Sve je to kratkog daha.

U braku ste sa pjevačicom Adelisom Hodžić. Kako ocjenjujete vaš brak, ranije su mediji pisali da ste imali i nekih turbulencija?

“Svaka zajednica ima bar jedan loš dan. Važno je da mi funkcioniramo i da smo na okupu kao porodica. Živimo i radimo kao jedno”.

Komentari
Najnoviji članci

© 2014 - 2018 Naslov.ME | Sva prava zadržana. | Posao

Powered by Domen.ME