Šta bi moglo biti: Ova misteriozna pojava zbunila je i naučnike

31 Dec 2017
Advertisement

U okeanima južne hemisfere primijećen je vrlo neobičan fenomen – manji vodeni vrtlozi, povezani tako da izgledaju kao ogroman vir čiji se djelovi kreću u suprotnom smjeru.

Naučnicima je odavno poznato da u okeanima postoje vodeni virovi, ali nedavno otkriveni parovi imaju vrlo neobične osobine.

Kreću se deset puta brže od uobičajenih vrtloga, povezani su pod vodom u obliku latiničnog slova U, i mogu da putuju do šest mjeseci. Ono što je najčudnije jeste da usisavaju mala morska stvorenja, koja mogu da odbace vrlo daleko.

Istraživači će sprovesti dodatna istraživanja kako bi otkrili kako je došlo do njihovog formiranja i zašto se ponašaju tako čudno.

“Standarni vrtlozi, koji nastaju usljed turbulentnih kretanja vodenih struja, imaju vrlo značajnu ulogu u opstanku morskog života. Oni podižu nutrijente koji se obično nalaze u najdubljim djelovima okeana bliže ka površini, rasprostirući ih na taj način svuda”, kaže Kris Hjuz okeanograf sa Univerziteta u Liverpulu.

“Takođe podstiču miješanje tople i hladne vode, zahvaljujući čemu prenose toplotu od ekvatora ka polovima. Ova pojava ne bi bila moguća bez vrtloga”, dodao je Hjuz.

Izvor: AntenaM/Naslov.ME

Komentari
Najnoviji članci

© 2014 - 2018 Naslov.ME | Sva prava zadržana. | Posao

Powered by Domen.ME