PANTO SA ZLATIBORA IMA 100 GODINA! Ne pije lekove, nikad nije bolestan, a OVO JE NJEGOVA TAJNA!

05 Jan 2018
Advertisement

Najstariji Zlatiborac, koji je nedavno proslavio svoj stoti rođendan, otkriva nam svoj recept za dugovečnost.

Najstariji Zlatiborac, Panto Vranešević iz Šainovaca, nedavno je proslavio stoti rođendan. Životni vek starina je proveo na selu, sve donedavno radeći seoske poslove, uz uvek isti recept za dugovečnost – umerenosti u svemu.

Prvi vek je pregazio, gotovo pretrčao, radeći poslove na seoskom imanju. Sada ga, kaže, oči i noge pomalo izdaju, ali se na zdravlje ne žali.

Ne pijem lekove nikakve, ništa. Pritisak djetinji, tako mi je rekô doktor u Čajetini, kad sam išô, onako bez veze, da se kontrolišem“, priča Panto Vranešević za RTS.

Odrastao je u porodičnoj zadruzi sa šesnaestoro čeljadi. U početku čobanin i dobar kosač, s vremenom je u vojsci postao gardista, a po povratku kući nastavio je tamo gde je stao.

“Ceo poljoprivredni i seljački život, sve sam radio. Kosio sam, orô, kopô, sijô, sređivô to što rodi“, objašnjava deka Panto.

Nasledivši porodično imanje, preuzeo je brigu o domaćinstvu i uvek iznova učeći, bio je katrandžija, aščija, pintor, kiridžija i gotovo sedam i po decenija dobar suprug i otac troje dece.

Sada ima petoro unuka i devet praunuka i uvek isti recept za dugovečnost:

“Radim danas, doveče se spustim da odmorim žice… Sve u normali. Ja se nikad nisam napio, ja se nikad nisam prehranio, stalno sam onako prirodno što mi je pasovalo.“

Pantov sin Milomir kaže da je njegov otac večito skromno živeo:

„On je bio zadovoljan, pa kol’ko je imô da je. Dobrog je zdravlja, pamet ga dobro služi, do jesenas, do pre možda godinu dana je radio u polju, čuvô ovce, sve.“

Iako se sada kreće uz dva štapa, nada se da će uskoro oženiti praunuka i postati čukundeda: „I da bog da igram na svadbi, da povedem kolo. Povedem kol’ko i kako mogu da igram.“

U iščekivanju svadbe i danas u 101. jedina žal za prohujalim vremenima je što, kaže, nije od koristi i, kao nekad, sve pomalo i umereno radi.

Komentari
Najnoviji članci

© 2014 - 2018 Naslov.ME | Sva prava zadržana. | Posao

Powered by Domen.ME